Toplotne pumpe vazduh/voda – termo.rs
Skip to content

Toplotne pumpe vazduh/voda

Toplotne pumpe vazduh/voda

Električne toplotne pumpe su kućni aparati koji mogu i da greju i hlade vaš dom. Oni mogu zameniti i tradicionalni klima uređaj i sistem grejanja kuće kao što je kotao, peć ili norveški radijator.

 
Glavna prednost električne toplotne pumpe u poređenju sa drugim sistemima je njihova efikasnost. Zbog njihovog načina rada, toplotne pumpe su 2 do 3 puta efikasnije od tradicionalnih sistema grejanja.
Vlasnici kuća koji prelaze sa kotla na čvrsto gorivo, kamina ili grejanje na struju električnim kotlovima mogu ostvariti uštede bliže 1.000 evra godišnje.
Pošto ne koriste fosilna goriva, električne toplotne pumpe su i ekološki najprihvatljivija opcija za grejanje i hlađenje.

 
U ovom trenutku se možda pitate: Kako jedna mašina može da zameni i klima uređaj i peć?
Na najjednostavniji način, toplotne pumpe koriste električnu energiju za premeštanje toplote sa jednog mesta na drugo. U režimu hlađenja, toplotna pumpa pomera toplotu iz vašeg doma ka spolja, ostavljajući vaš dom hladnijim.
Ovo se ne razlikuje od načina na koji funkcioniše vaš frižider ili klima uređaj. Ovi uređaji crpe toplotu iz izolovanog prostora, ostavljajući ga hladnijim unutra. 

 
Ali toplotne pumpe rade i u hladnim podnebljima. Pa kako ove stvari funkcionišu tokom hladnijih dana?
Kratak odgovor je da one u osnovi prelaze u obrnuti režim i pumpaju toplotnu energiju iz spoljašnjeg vazduha u vaš dom.

 
To bi moglo izgledati malo konfuzno. Na kraju krajeva, kako nešto može da pomeri toplotu iz spoljašnjeg vazduha kada je napolju 20 stepeni? Ali zapamtite, toplota je samo energija. A u vazduhu energija postoji sve do apsolutne nule, što je minus 273 stepeni Celzijusa.
Da biste saznali više o tome kako toplotne pumpe prenose energiju unutar i van vašeg doma, pogledajte naš članak o tome kako toplotne pumpe rade.

Prednosti toplotnih pumpi

Standardni sistemi grejanja kao što su peći i kotlovi stvaraju toplotu sagorevanjem fosilnih goriva ili korišćenjem neefikasnog električnog otpora. Poređenja radi, toplotne pumpe prenose toplotu na isti način na koji to rade frižideri. Kao rezultat toga, troše mnogo manje energije.
Toplotne pumpe — posebno mini-split sistemi — takođe obično imaju mnogo veći SEER rejting od tradicionalnih klima uređaja, što znači da u režimu hlađenja rade efikasnije.
Ušteda na računima za komunalne usluge
A vlasnici kuća koji prelaze sa neefikasnih sistema koji rade na ugalj ili tradicionalni električni otpor (električni kotlovi) mogu uštedeti blizu 1.000 evra godišnje. Dakle, dok toplotne pumpe koštaju više unapred, njihova ušteda ih često može isplatiti u roku od 8 do 12 godina.

Veća udobnost

Pored uštede novca, toplotne pumpe mogu učiniti vaš dom udobnijim.
Tokom vrućeg, vlažnog dana toplotne pumpe deluju kao odvlaživači vazduha za celu kuću, postepeno uklanjajući vlagu iz vazduha. Čak i ako nije vruće - kao na primer tokom vlažnog jesenjeg dana - možete pokrenuti toplotnu pumpu kao odvlaživač i održavati temperaturu na 20 stepeni.


Bolje po životnu sredinu

Za razliku od tradicionalnih peći i kotlova, toplotne pumpe rade na struju. To znači da kada su upareni sa obnovljivim izvorom energije kao što je krovna ili solarna energija, oni zagrevaju vaš dom bez zagrevanja planete.
U poređenju sa drugim električnim sistemima grejanja, kao što su grejači ili električne peći, toplotne pumpe su mnogo energetski efikasnije.

Nedostaci toplotnih pumpi

Najveći nedostatak toplotnih pumpi je njihov veći početni trošak. Dok vas jeftin sistem za klimatizaciju ili peć može koštati manje od 2.000 evra, prosečna instalacija toplotne pumpe je oko 6.000 evra.
Deo razloga za to je što plaćate nešto što može da zameni i vaš sistem grejanja i hlađenja. Ako uporedite toplotnu pumpu sa kombinacijom peći i naizmenične struje, to je zapravo slična cena.
Mnoge toplotne pumpe takođe koriste mnogo napredniju tehnologiju od jeftinijih sistema za grejanje i hlađenje, kao što su invertori sa promenljivom brzinom.
Ali shvatamo. Niko ne voli da plaća više novca, posebno kada se zamenjuje nešto što se pokvarilo ili se istrošilo. Na sreću, naša država nudi subvencije za kupovinu toplohnih pumpi koji pomaže u smanjenju troškova.
Još jedan nedostatak toplotnih pumpi su njihovi viši zahtevi za električno podešavanje. Ako trenutno koristite sistem grejanja na fosilna goriva koji radi na prirodni gas, možda ćete morati da nadogradite svoj električni panel.
Toplotne pumpe rade i u hladnim područjima ali uz smanjenu efikasnost.
To je zato što kako temperatura pada i efikasnost toplotne pumpe opada.
Ako živite u loše izolovanoj kući u području gde temperatura redovno dolazi ispod -20 stepeni, sistemi poput kotla na pelet mogu biti bolje rešenje od samostalne toplotne pumpe.

Da li su toplotne pumpe bučne?

Uobičajeni mit o toplotnoj pumpi je da su one glasnije od drugih sistema grejanja i hlađenja. Ovo nije istina.
Toplotne pumpe uglavnom rade na oko 40-50 decibela, što je otprilike isto kao i tiha mašina za pranje sudova. Ovo se ne razlikuje od peći ili tradicionalnog klima uređaja.

Nije li grejanje na struju skupo?

Tradicionalni sistemi električnog grejanja poput električnih peći su neefikasni, to je sigurno. Ali toplotne pumpe su u sopstvenoj ligi u pogledu efikasnosti.
Toplotne pumpe koriste naprednu tehnologiju da troše 3-4 puta manje električne energije od konvencionalnih sistema grejanja. Zbog toga toplotne pumpe mogu mnogim vlasnicima kuća uštedeti dosta novca. U poređenju sa električnim kotlom i kotlom na čvrsto gorivo, toplotne pumpe troše daleko manje energije.

Da li je toplotna pumpa efikasnija od tradicionalnog klima uređaja?

Pod pretpostavkom da toplotna pumpa i klima uređaj imaju istu SEER ocenu, koristiće istu količinu električne energije svake godine da rashlade vaš dom.
Ali mnoge toplotne pumpe postoje u modelima sa višim SEER od tipičnih klima uređaja. I za razliku od centralne klimatizacije, ako se odlučite za mini-split bez cevi, možete hladiti samo prostorije koje koristite. Ove dve prednosti čine većinu toplotnih pumpi efikasnijim od standardnih sistema naizmenične struje.

Da li toplotne pumpe rade po hladnom vremenu?

Kao što smo gore pomenuli, uobičajen mit je da toplotne pumpe ne rade u hladnim predelima. Ovo apsolutno nije tačno. Toplotne pumpe rade do temperature od -30 stepeni C.

Koju veličinu toplotne pumpe treba da nabavim?

Ukratko, trebalo bi da uradite energetski pregled vašeg doma da biste utvrdili koji kapacitet toplotne pumpe je potreban vašem domu.
Primamljivo je tražiti jednostavna pravila po kvadratnom metru. Ali svaki dom je drugačiji pa samim tim najbitnija stvar je da li je objekat izolovan i koliko dobru stolariju ima.

Da li su toplotne pumpe zaista bolje za životnu sredinu?

Kratak odgovor je da. Prvo, toplotne pumpe su daleko energetski efikasnije od drugih sistema grejanja. Dakle, čak i ako nisu uparene sa obnovljivom energijom, proizvode manje emisija. Drugo, toplotne pumpe su jedina efikasna opcija koja se može upariti sa obnovljivom energijom kao što je krovna ili solarna energija.
Dakle, danas su toplotne pumpe bolje za životnu sredinu od bilo kog drugog sistema. I sa svakim novim solarnim panelom i vetroturbinom, ta prednost raste.

Besplatna isporuka

Besplatna isporuka na teritoriji cele Srbije za svaki artikal kupljen online ili naručen telefonom.

Zaštita potrošača

Zagarantovana sva prava po Zakonu o zaštiti potrošača.

Garantovani kvalitet

Samo neki od brendova koje zastupamo kao što su: Samsug, LG, Bosch, MDV, Mitsubishi...