Kako pravilno odabrati klima uređaj po kvadraturi vešeg prostora – termo.rs
Skip to content

Kako pravilno odabrati klima uređaj po kvadraturi vešeg prostora

LG inverter klima 12000 btu termo.rs

Kada se radi o odabiru klime za vaš dom, kvadratura prostorije igra ključnu ulogu. Kako bi se osiguralo da klima radi efikasno i učinkovito, potrebno je odabrati uređaj koji ima dovoljno snage za hlađenje ili grejanje prostorije u kojoj će se koristiti. Ako je klima prejaka, trošiće više energije nego što je potrebno, a ako je preslaba, neće osigurati udobnost u prostoriji.

Za početak ćemo objasniti kako se jačina neke klime računa. Ako recimo imamo klimu od 12000 BTU (British Thermal Units) i želimo da znamo koliko je to kilovata, to možemo izračunati tako što ćemo jačinu u BTU podeliti sa brojem 3,413.

kW = BTU / 3.413

12000 / 3.413 = 3.5 kW

Prema tome, jačina od 12000 BTU će iznositi oko 3.5 kW.

Da biste odredili koje jačine vam je klima potrebna, potrebno je izračunati kvadraturu prostorije. To se radi tako što se dužina i širina prostorije množe jedna sa drugom. Rezultat će vam dati ukupnu kvadraturu prostorije.

Nakon što ste izračunali kvadraturu prostorije, potrebno je odabrati klimu sa odgovarajućom snagom. Preporučena snaga klime varira zavisno o kvadraturi prostorije, ali se u proseku preporučuje 10-12 BTU po kvadratnom metru prostorije. To znači da bi klima sa 9000 BTU bila prikladna za prostoriju od oko 40 m2.

Kada birate klimu, ne smete se fokusirati samo na snagu uređaja. Važno je ispitati i druge funkcije, kao što su način rada (obična ili inverter klima), funkcije hlađenja i grejanja, energetsku efikasnost i buku tokom rada.

Kada birate klimu, potrebno je prvo izračunati kvadraturu prostorije, zatim odabrati klimu sa odgovarajućom snagom i na kraju ispitati ostale funkcije koje su vam važne. Ako se pridržavate ovih smernica, sigurno ćete pronaći klimu koja će vam osigurati udobnost u svakom trenutku. U nastavku teksta ćemo detaljno opisati koja jačina klime odgovara kom prostoru.

Klima uređaj 9000 btu (2,5 kW) do 40m²

Klime su neophodan uređaj za udobno životno okruženje u svakom domu. Postoje dva tipa klima, obične i inverter klime, koje su dostupne u 9000 BTU za prostorije do 40 m2. Oba tipa klime su sposobne za grejanje i hlađenje, ali inverter klime imaju dodatne funkcije i energetsku efikasnost. Izaberite onu koja najbolje odgovara vašim potrebama i osigurajte udobnost u svakom trenutku.

Obične klime imaju fiksni kapacitet hlađenja i grejanja i ne mogu se prilagoditi potrebama prostorije u realnom vremenu. To znači da će stalno raditi na maksimalnom kapacitetu, čak i ako to nije potrebno, što može dovesti do nepotrebnog trošenja energije. One takođe često proizvode glasno brujanje tokom rada.

Inverter klime, s druge strane, imaju inteligentni sistem kontrole kapaciteta hlađenja i grejanja. To znači da će klima prilagoditi svoj rad tako da se hladi ili greje u skladu sa zahtevima prostorije, što rezultira nižom potrošnjom energije i nižim troškovima. Inverter klime su takođe tiše prilikom rada.

Korištenje klime svakodnevno može biti zdravstveno rizično ako se ne koristi na pravi način. Korišćenje klime preko noći ili dugotrajna izloženost hladnom vazduhu može dovesti do prehlade i drugih zdravstvenih problema. Preporučuje se korišćenje klime na umerenoj temperaturi i redovno čišćenje kako bi se sprečilo razmnožavanje bakterija i alergena.

Prednosti inverter klime uključuju nižu potrošnju energije, tiši rad, inteligentno upravljanje temperature i bolju kontrolu mikroklime u prostoriji. Inverter klime su skuplje, ali takođe imaju dodatne funkcije i energetsku efikasnost, što ih čini dobrom investicijom u dugoročnom smislu.

Pogledajte našu ponudu inverter klima uređaja od 9000 btu

 

Klima uređaj 12000 btu (3,5 kW) 

 Inverter klime su savremeni i efikasni uređaji za kontrolu temperature u prostoru. One su posebno korisne za one koji žele da uštede energiju i novac, ali i da osiguraju optimalno komfor i udobnost. Klima uređaji sa inverter tehnologijom pogodni su za prostorije od 30m2 do 60m2, a ova vrsta klime sa snagom od 12000 BTU savršena je za one koji žele da učine najbolji izbor za svoj dom ili poslovni prostor.

Inverter klime funkcionišu tako što prilagođavaju svoju brzinu i snagu kako bi postigle željenu temperaturu. Ovaj proces se odvija automatski i neprekidno, što znači da klima uređaj neće preopterećivati električnu mrežu i uštedeće energiju. Zbog svoje efikasnosti, inverter klime su idealne za korištenje tokom čitave godine, bez obzira na vremenske uslove.

Međutim, inverter klime su skuplje u odnosu na obične klime, što je mana za one koji žele da uštede novac na kupovini.
Takođe, potrebno je raditi redovno održavanje kao i za običnu klimu kako bi se osiguralo da klima uređaj funkcioniše u optimalnom stanju.

Među najvećim prednostima inverter klime spadaju njihova visoka energetska efikasnost, niski troškovi održavanja i dugotrajnost. Inverter klime takođe nude širok izbor funkcija, uključujući funkciju hlađenja, grejanja, sušenja, čišćenja i funkciju automatskog čišćenja.

Inverter klime sa snagom od 12000 BTU savršene su za srednje velike prostorije(30m2 do 60m2) i one koji žele da kombinuju uštedu energije i visok komfor. Ako želite da učinite najbolji izbor za svoj dom ili poslovni prostor, inverter klima sa 12000 BTU je pravi izbor za vas.

Pogledajte našu ponudu inverter klima uređaja od 12000 btu

 

 Klima uređaj 18000 btu (5,5 kW)

Ako želite da učinite najbolji izbor za svoj prostor od 50m2 do 90m2, inverter klima sa snagom od 18000 BTU idealna je opcija za vas. Inverter klime su postale nezaobilazne u svakodnevnom životu, a one sa snagom od 18000 BTU najbolje se primenjuju u srednje velikim prostorijama.

Kada je u pitanju izbor proizvođača, postoje mnogi renomirani brendovi na tržištu, uključujući LG, Mitsubishi, Venting, Hisense...

LG proizvodi inverter klime sa modernim dizajnom i funkcijama, uključujući funkcije hlađenja, grejanja, sušenja i čišćenja. Njihove klime su takođe opremljene funkcijom za zaštitu od pregrevanja i filterom za čišćenje vazduha.

Mitsubishi proizvodi kvalitetne inverter klime sa inovativnim funkcijama, kao što su funkcija preciznog regulisanja temperature i funkcija inteligentnog upravljanja. Njihove klime takođe imaju funkciju sušenja, što ih čini idealnim za korišćenje tokom cele godine.

Venting proizvodi inverter klime sa funkcijama za zaštitu od pregrevanja i filterom za čišćenje vazduha. Njihove klime su takođe opremljene funkcijom za precizno regulisanje temperature i funkcijom za zaštitu od buke.

Ukratko, inverter klime sa snagom od 18000 BTU idealne su za srednje velike prostorije(50m2 do 90m2). Pri odabiru proizvođača, brendovi kao što su LG, Mitsubishi i Venting pružaju kvalitetne i funkcionalne proizvode koji će zadovoljiti vaše potrebe za komforom i udobnošću u svakom trenutku.

Pogledajte našu ponudu inverter klima od 18000 btu

 

Klima uređaj 24000 btu (7,5 kW) 

Inverter klime sa snagom od 24000 BTU su idealne za velike prostorije između 80 i 120 kvadratnih metara. Ovakve klime imaju dovoljnu snagu da osiguraju udoban klimatski ugođaj za ove prostore, čineći ih idealnim za korišćenje u kućama, stanovima i poslovnim prostorijama.

Međutim, pri korišćenju ovakvih klima uređaja, bitna je i dobra izolacija prostora. Razlog tome je što izolacija osigurava da toplota ne izlazi iz prostora, čime se smanjuje potreba za čestom upotrebom klime. To takođe pomaže u smanjivanju potrošnje energije, što rezultira nižim računima za struju.

Kvalitetna izolacija takođe osigurava da vazduh iz klime ne izlazi van, što značajno smanjuje buku. To znači da korišćenje klime postaje mnogo udobnije i komfornije, bez izlaganja buci i šumu iz klime.

Pogredajte našu ponudu inverter klima od 24000 btu

 

Besplatna isporuka

Besplatna isporuka na teritoriji cele Srbije za svaki artikal kupljen online ili naručen telefonom.

Zaštita potrošača

Zagarantovana sva prava po Zakonu o zaštiti potrošača.

Garantovani kvalitet

Samo neki od brendova koje zastupamo kao što su: Samsug, LG, Bosch, MDV, Mitsubishi...